Lectia 21: Cine ridica sabia, de sabie va pieri...

“Cine iubeste mult pedepseste aspru” spune o vorba mai putin inteleapta. “Cine NU SE iubeste mult pedepseste aspru” ar fi fost mai aproape de adevar. Dar si cu iubirea de sine este o problema, caci egoistul isi acopera lipsa de iubire de sine prin lacomie exterioara. Impartirea lumii in eu si ceilalti creaza o insingurare teribila pe termen lung. Pentru fiecare avantaj pe care si-l insuseste, pierde respectul si iubirea pagubitului. El ia si celalalt da, el sta si celalalt lucreaza, el mananca si celalalt flamanzeste. Si distanta creste... Intr-o zi se va trezi singur in castelul sau de gheata. O gaura neagra care inghite totul din jurul sau este egoistul. Langa el nu exista lumina. Si noi suntem fiinte de lumina. Trebuie sa luam distanta. Daca nu o facem noi, o face universul pentru noi. Caci hranind o gaura neagra nu o vom putea umple niciodata, din contra... vom contribui la marirea ei. Daca vrem sa inchidem gaura neagra, trebuia sa ne departam. Nemaiavand ce sa mistuie, va reconstitui Big-Bang-ul. Departati-va o vreme de egoist, tocmai pentru ca il iubiti. Dar sa nu-i raspundeti cu aceeasi moneda. Legea talionului, "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte" este legea karmei care a functionat foarte bine intr-o societate pseudoanimalica. Intre timp, Cineva ne-a adus mantuirea.
Cel care sufera este cel care se gaseste in culpa. Ma gandesc cu groaza cat de revoltata as fi fost daca as fi citit asa ceva acum cativa ani. Dar viata ne invata multe si este un timp pentru toate atunci cand ochii vor sa vada si mintea vrea sa inteleaga. Stiu ca cel care este inselat traieste o suferinta groaznica, dar este vorba despre o gandire gresita care naste suferinta. Nu este placut pentru nimeni si repet, nu s-ar ajunge la inselat daca noi oamenii ne-am fi invatat lectiile. Dar nu le-am invatat. Ne vom reintoarce la monogamie atunci cand vom avea intelepciunea de a renunta la frica si la complexe, atunci cand nu ne vom mai teme de abandon. Pana atunci doar prin experimentarea consecintelor actiunilor noastre vom intelege ca inselandu-ne partenerul, vom fi la randul nostru inselati.
Dar nu este dreptul celui inselat sa aplice pedeapsa. Daca cel inselat alege sa iubeasca, indiferent de context, lantul sau karmic se rupe. Cel care a inselat va suporta ulterior intreaga responsabilitate a actiunilor sale. Daca cel ranit raspunde la rau cu rau, alege la randul lui sa se tarasca pe drumul karmic al sarpelui in locul inaltarii.
Doar cei care stiu ce este libertatea deplina ajung sa aprecieze radacinile. Doar cei care se stiu puternici, aleg sa nu foloseasca forta impotriva celor slabi. Doar cei care se iubesc pe sine pot iubi si pe altul. Doar cel care se respecta pe sine, il poate respecta si pe celalalt. Cel care ia fara sa dea, este o gaura neagra. Nu are alta cale decat explozia.
Daca va ascultati gandurile si sentimentele cu sinceritate, daca va permiteti voua insiva sa experimentati, atunci ii respectati si celui de langa voi aceleasi drepturi. Nu detinem fiinte vii in proprietate in aceasta lume. Nu suntem stapanii nimanui in aceasta lume. Folosind constrangerea, vom atrage constrangerea. Folosind iubirea, vom atrage iubirea. Daca v-ati impus restrictii si v-ati acordat doar anumite libertati, daca v-ati ales principii calauzitoare si traiti dupa un sistem propriu de valori, este doar alegerea dumneavoastra. Omul de langa voi are dreptul sa aibe propriile principii, propriile restrictii, propriile libertati si propriul sistem de valori. Respectati-l pe Dumnezeul din el, caci este acelasi cu cel din dumneavoastra, dar intr-o alta conjunctura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentarii