Lectia 33: Exista destin?

Vi s-a intamplat vreodata sa aveti senzatia ca viata a luat-o inaintea voastra, ca se rostogoleste la vale cu o viteza ametitoare si ca de abia va puteti tine de ea? E ca si cand portile s-au deschis si realitatea a inceput sa alerge. Lucruri ciudate se intampla, nu mai detineti nici un fel de control. Este ceea ce marcheaza inceputul materializarii cand gandurile au atins o limita si paharul incepe sa se reverse in exterior.
Exista destin? Intr-o oarecare masura, da. Toti copiii trebuie sa invete sa mearga, sa citeasca, sa adune si sa inmulteasca. Toti oamenii trebuie sa invete sa iubeasca, sa ierte, sa se desavarseasca. Punctele de trecere exista oricum. Felul in care ajungem la ele, felul in care le abordam depinde de noi. Aici functioneaza liberul-arbitru. Dar punctele de trecere exista oricum. E ca la whist. Avem toti la dispozitie aceleasi tipare de jocuri: dame, levate, popa de rosu etc. Noi alegem cand recurgem la ele. Noi alegem cand sa le abordam, in functie de cartile pe care le avem in mana. Diferenta este ca subconstientul, Dumnezeul nostru interior, nu ne permitem sa pierdem. Pana nu castigam tipul respectiv de joc, nu putem trece mai departe. Frustrat de intuneric si avid de lumina, visand la momentul reintregirii cu constientul, ne va implica mereu si mereu in jocul de levate, apoi in cel de dame, apoi in cel al popei de rosu, pana cand vom sti sa le jucam pe toate.
Basmele ne vorbesc despre probele prin care Fat –Frumos ajunge sa obtina mana frumoasei domnite. Remarcati ca intotdeauna Anima este adormita sau prizoniera? Procesul de contopire al lui Animus cu Anima, decurge numai dupa ce Animus dovedeste intelepciune. Desi par probe de vitejie, sunt doar exercitii de intelegere. Nici unul din predecesorii lui Fat-Frumos nu castigasera, desi nu le lipsisera nici curajul nici tehnica de lupta. Arma celui ales este intotdeauna fermecata: Sfanta Vineri, pasarea maiastra, inorogul, calul care mananca jaratec, batrana cersetoare. Toate aceste ajutoare ii parvin ca urmare a compasiunii pe care o aratase Fat-Frumos in momente cruciale ale destinului sau: se indurase de vrajitoarea deghizata in cersetoare, mizase pe calul rapciugos care zacea in fundul hergheliei tatalui sau, il luase cu el la drum pe Pasarila.
Compasiunea si intelepciunea se determina una pe cealalta. Daca esti intelept, ajungi la compasiune, daca ai compasiune, ajungi sa fii intelept.
Cand drumul pe care mergem este cel al destinului, cand am ajuns in acele puncte de convergenta in care trebuia sa ajungem, viata o ia la trap si avem senzatia caderii intr-o cascada ivita pe neasteptate dupa un cot al raului pe care ne navigam noi linistiti in barcuta noastra. Veti identifica aceste bucatele predeterminate prin faptul ca sunt presarate cu coincidente semnificative: va ganditi la cineva si acel cineva apare din senin din iarba verde chiar in fata dumneavoastra, de obicei ca sa va ajute sa o luati pe drumul hotarat deja de inconstient, va ganditi daca sa faceti ceva sau nu si deodata, acel ceva ramane singura optiune posibila. Exista si coincidente mai putin grandioase cum ar fi visele (ca cel pe care vi l-am povestiti intr-un capitol anterior) sau erorile de limbaj, numite si lapsusuri freudiene. Nu le considerati greseli. Folositi mereu metoda reducerii la absurd: plecati de la premisa ca au un sens si incercati sa il numiti. Doar daca nu gasiti nimic care sa stea in picioare, considerati ipoteza absurda. Este o metoda care descalceste de multe ori cele mai complicate probleme matematice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

comentarii